De stofzuigerspecialist: “Weggooien is zonde” (Bron: konkreetnieuws.nl - Ed Vervoorn (8 dec 2015) -//- link)

freek.jpgFreek van Esveld wilde na de ambachtsschool in 1956 direct de praktijk in. Hij ging daarom zijn vader helpen in de zaak aan de Koningin Emmakade. Die was daar een jaar eerder begonnen ‘in stofzuigers en witgoed’. Herstellen en onderdelen verkopen. Lekker bezig zijn met apparaten, vond Freek. Iets wat kapot is herstellen, wat is er mooier dan dat?

Nu is Freek 76 en staat hij nog altijd in de winkel. Tegenwoordig verkoopt hij ook nieuwe stofzuigers, veel Numatic: de bekende zwaardere jongens en meiden, beter bekend als Henry, Hetty of James of als ‘de stofzuigers met de oogjes’. “Die kunnen wel 20 jaar worden.” Maar hij verkoopt ook andere gangbare merken, zoals Electrolux, Siemens of Bosch.

Regelmaat
Je zou denken, 76 jaar, een leeftijd om allang met pensioen te zijn. Maar dat is niets voor Freek van Esveld. Want hij kan maar slecht stilzitten en heeft ook graag nog dat praatje op de zaak. Een beetje regelmaat in zijn leven. Zeker nadat zijn vrouw overleed, voor wie hij jarenlang mantelzorger was. Freek vindt het al snel te stil in huis. En hobby’s heeft hij nooit opgebouwd. “Daarvoor heb ik altijd te hard gewerkt.”

Dus staat hij nog steeds vier dagen per week in de stofzuigerspeciaalzaak. Hij heeft er plezier in. Als er geen klanten zijn in de kleine showroom is hij ‘achter’ bezig met de reparaties, de een na de ander. Hier had zijn vader vroeger het woonhuis. De laatste sporen van het behang zijn nog op de muren te zien. Nu staat de ruimte vol met stalen tafels en kasten. Op de laden zitten plakkertjes waarop in Oudhollands handschrift Nilfix, Miele en Bosch staat geschreven. Of wielen, kleine zuigmond en pedalen. Klein gereedschap hangt aan twee wanden. De radio speelt op de achtergrond.

Weggooimotoren
Na een enkele kop koffie gaat Freek aan de slag. Hij kan alles repareren. De reparaties zijn verschillend. Vaak zijn het inwendige snoerbreuken. Door het katrollensysteem moet de hele machine uit elkaar om het probleem te verhelpen. Voor problemen met de motor staan er op de werktafels grotere machines zoals het proefpaneel, de ampèremeter, de draaibank, de ankerfrees en ankertester. Veel stofzuigers krijgt hij ermee aan de praat.
Maar er zijn nogal wat weggooimotoren tegenwoordig, dus herstellen is niet altijd meer de moeite waard. Een doorn in Freek’s oog. Veel onderdelen zijn gewoon niet meer te krijgen. En zo stapelen die weggegooide machines zich op. “Zonde en ook slecht voor het milieu,” zegt Freek. “Niemand wil meer zijn handen vuil maken om te repareren. De opleidingen zijn er niet meer, de kennis verdwijnt. Er is geen gevoel meer voor die dingen.” Jammer, vindt Freek.

Een goed gevoel
Van opstapelen is in de werkruimte geen sprake. Doorgaans is een stofzuiger nog dezelfde dag gereed. En meestal heeft hij aan het einde van de week alles klaar, zodat hij op de maandag met een schone lei kan beginnen. Dan staan de herstelde Henry’s klaar in de serre om opgehaald te worden. Fijn, die regelmaat. En een goed gevoel ook, om iets wat kapot was weer werkend gemaakt te hebben. Het motto van stofzuigerspecialist Freek van Esveld is niet voor niets ‘Weggooien kan iedereen, maar repareren is ook een vak’.